söndag

Oscarsgala i natt - Culture Club kollar in Animal Kingdom och Blue Valentine


I natt är det dags för Oscarsgalan. Förutom Black Swan som vi vill spara tills den kommer på bio, är alla filmer i de stora kategorierna sedda. Igår sågs det australiensiska familje-kriminal-dramat Animal Kingdom som är nominerad till en Oscar (bästa kvinnliga biroll: Jacki Weaver). Filmen handlar om 18 åriga Josh som flyttar in hos sin manipulativa mormor (Weaver) och kriminella morbröder efter att hans mamma dött av en överdos. Filmen blev aldrig så smart och spännande som den försökte sig på att vara, och nomineringen känns tveksam då vi efter filmen var säkra på att det var den slemiga och psykiskt labila morbrodern ( som blivit nominerad. 


Vi hann även med att se det romantiska dramat Blue Valentine där Michelle Williams är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll. Vi hatade Williams när hon spelade i ungdomsserien Dawson´s Creek, men hennes skådiskarriär har sedan dess gått spikrakt uppåt med filmer som Brokeback Mountain, Mammut och nu en klockren insats i Blue Valentine. Filmen handlar om Cindy (Williams) och Dean (Ryan Gosling från bl a Half Nelson), och deras kärleksrelation sett ur olika perioder av deras liv. Skådespeleriet är filmens behållning och kemin mellan Williams och Gosling är riktigt bra och naturlig. Dock blir de långa dialogscenerna emellanåt något för tunga och filmen tappar tempo. En stabil 3:a. Filmen har premiär på svenska biografer den 1 april. 

Gemensamt för båda dessa filmer är att de handlar om familjerelationer som trasas sönder av missbruk och kriminalitet. Något som känns igen även i tre andra nominerade filmer: Winter´s Bone, The Fighter och The Town.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar