måndag

Culture Club har sett: The Kings Speech

Årets plöjande av oscarsnominerade filmer har smugit igång med Winters Bone härom veckan och i helgen favorit-tippade The Kings Speech. Filmen har det där som brukar göra Oscarsjuryn galen - en framgångssaga där en underdog kämpar sig upp och besegrar hinder. Denna gång är det i form av den motvilliga och stammande Kung George VI av Storbritannien (nuvarande drottningens pappa). Lägg därtill en förstklassig skådespelarensamble med Colin Firth och Geoffrey Rush i täten och ni kan kan förstå varför filmen fått 12 oscarsnomineringar. Priserna har haglat över Firth i år och med två Oscarsnomineringar i rad (för En enda man förra året) tycks han vid 50 års ålder ha fått sitt välförtjänta genombrott som karaktärsskådespelare i det stora landet i väst. Han kan nog börja slipa på segertalet redan nu!

Det är en film om att möta sin rädslor vilket Firths karaktär gör då han går från att vara stammande prins utan ambitionen att regera till att tvingas krönas som kung av England, ett land på randen till ett andra världskrig. Han förväntas i denna svåra stund vara en stark och trygg landsfader med uppgift att inspirera nationen genom radiosända tal. Något som är omöjligt om han inte får bukt med sin grava stamning. Detta är även en historisk skildring av den brittiska kungafamiljen under 20- och 30-talet, men också en film om den unika vänskap som uppstod mellan kung George och hans talpedagog Lionel (Rush).

Utöver den utmärkta ensemblen gillade vi humorn, inomhusmiljöerna (tapet-orgasm) och hur de lyckades visa på stamnings komplexitet och orsaksförhållanden. Referenserna till Firths kultserie Stolhet och Fördom var något som inte undgick den besatta delen av Culture Club. Bland annat hade Firth en scen mot sin gamla S&F-flamma Jennifer Ehle. Man tackar! Kanske saknas den där riktiga upptrappningen för att hålla engagemanget uppe filmen igenom, i övrigt känns det dumt att klaga på ett fint hantverk som detta!


The Kings Speech, 2010
Drama, Storbritannien/Australien/USA
Regi: Tom Hooper
Medverkande: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Boham Carter, Guy Pearce mfl
                             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar