torsdag

True Grit - med världens hårdaste 14-åring


Bröderna Coen är lätta att älska. De har en bredd som gör att man aldrig tröttnar på deras filmer samtidigt som de alltid har en skärpa som höjer sig över alla medelmåttor. De är också tillräckligt produktiva för att man ska slippa bli otålig. Deras senaste film True Grit är deras första västern och den gjorde mig inte besviken.

Filmen baseras på Charles Portis bok med samma namn från 1968 (Mod i barm på svenska). Ett år senare kom en filmatisering med John Wayne som dragplåster. Han vann både Golden Globe och Oscar för bästa manliga huvudroll.

Mattie Ross far har mördats av ynkryggen Tom Chaney (Josh Brolin). Hon är nu fast besluten att ställa honom inför rätta. Till sin hjälp tar hon traktens mest ökände rättskipare Rooster Cogburn (Jeff Bridges), en ärrad U.S. Marshal som sett bättre dagar. Rooster är fet, full och har 23 människors liv på sitt samvete - han är med andra ord perfekt för uppdraget. Under devisen ”min fiendes fiende är min vän” får även den självgoda Texas Rangern LaBoeuf (Matt Damon) hjälpa till i jakten. Precis som i deras nästan-västern No Country for Old Men är naturvyerna vackra, men fokus ligger inte på filmfotot (även om Roger Deakins gjort filmfotot till båda filmerna).

Dialogen är som vanligt något extra och en ren njutning att lyssna på. Och Rooster pratar mer än gärna. Faktum att den slitne revolvermannen, eller Jeff Bridges om man så vill, är så bra att filmen kanske fått ett lägre betyg utan honom. Bridges är visserligen typecastad om något, men han spelar verkligen rollen fullt ut och lever upp till beskrivningen av Rooster i filmoriginalet från 1969:

"Rooster Cogburn? I've heard some terrible things about him. He loves to pull a cork, i know that"

Men filmen är mer än bara Jeff Bridges. En av de stora styrkorna i Coenbrödernas filmer är rollsättnigen. Matt Damon var väl något av en chansning, men Hailee Steinfeld som tidigare bara gjort tonårsfilmer och reklamer är enastående. Hon och Jennifer Lawrence från Winter's Bone har båda slagit igenom under 2010 och det är troligt att de kommer ha en full kalender framöver. Tyvärr är Josh Brolin med väldigt lite, speciellt med tanke på senare tids framgångar med No Country for Old MenW. (där han gör ett klockrent porträtt av George Bush) och Milk, men man kan ju inte få allt.

Det här är inte en film om hämnd eller rättvisa. Istället är det en stilstudie i envishet och om att få som man vill. Och ingen har en starkare vilja än Mattie Ross.


True Grit, 2010
Västern, USA
Regi: Joel och Ethan Coen
Medverkande: Jeff Bridges, Hailee Lawrence, Matt Damon, Josh Brolin m. fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar