onsdag

Winter's Bone - countrytrash på låg växel

Alla har vi fördomar om amerikanska trailertrash och rednecks. Multiplicera det med tio så hamnar du i närheten av Winter's Bone. Någonstans i Ozarkbergens skogar bor 17 åriga Ree tillsammans med sina två yngre syskon och deras sjuka mamma. I denna skogskåkstad är alla släkt med alla, och det enda alternativet till missbruk och tonårgraviditet tycks vara att gå med i armén. En dag kommer sheriffen till stugan och meddelar att Rees pappa är försvunnen, och om han inte dyker upp till rättegången veckan därpå kommer de att fråntas huset. Ree påbörjar sökandet efter sin far.

Bilden av Rees hemort känns orealistiskt mörk och isolerad från resten av världen, men har en verklig förlaga. Ozarkbergen är ett område i mellersta USA som kännetecknas av en vit trailertrash-kultur där både framställandet och missbruk av metamfetamin hör till vardagen. Med det i bakhuvudet blir filmen mer intressant och dokumentär, utan dessa förkunskaper kändes Winter's Bone mer som en ond saga i redneck-skrud.

 Den 20 åriga Jennifer Lawrence har fått mycket uppmärksamhet för sin roll som Ree, och härom dagen nominerades hon till en Oscar. Filmen utger sig för att vara en thriller, men saknar många gånger de riktiga spänningsmomenten. I slutänden känns den något lång och utdragen trots sina blyga 97 minuter. Vill du se RIKTIGT trashiga, fula och illasinnade hillbillys, se Winter's Bone. Fick du mersmak, se kusinen Frozen River från 2008. Är samhällsrealism-deluxe inget för dig, skippa båda!      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar