tisdag

DVD-tips: Lesbisk romcom

The kids are all right, 2010
Romantisk drama/komedi, USA.
Regi: Lisa Cholodenko
Med: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska m fl

Filmen handlar om en familj som bor i ett lugnt och välskött område i LA. Nic är en framgångsrik läkare, medan Jules är hemmafrun som just startat en liten trädgårdsfirma nu när de två barnen blivit tonåringar. Den typiska amerikanska kärnfamiljen.. nästan. Nic (Annette Bening) och Jules (Julianne Moore) är lesbiska, och barnen Joni och Lasers pappa är en anonym spermadonator. Det är sista sommarlovet innan Joni ska börja på college, och eftersom hon nu fyllt 18 år, har hon nu rätten att på egen hand söka upp pappan. Motvilligt viker hon sig för den yngre brodern Lasers övertalningasförsök, och utan att berätta för sina mammor, stämmer de träff med honom.

Filmen har belönats med 4 oscarsnomineringar, varav flera är för filmens skådelspelarinsatser. Det är just detta som får, den annars ganska typiska romcom-storyn, att lyfta och bli både rolig och engagerande. Framförallt är Annette Bening (American Beauty) toppen som den dominanta och kontrollerande Nic med en touch av alkoholproblem. Hon har lite samma coola vibbar och braiga humoristiska tajming som Meryl Streep! Julianne Moore (Mangnolia) har, precis som vanligt, en skön känsla kring sig och kan det där med att välja bra filmer. Bening och Moore har en väldigt bra kemi tillsammans, såväl som med barnen som spelas av Mia Wasikowska (Alice i Underlandet) och Josh Hutcherson (Bron till Terabita). Mark Ruffalo (Shutter Island) syns i rollen som den bohemiska pappan, och passar väldigt bra.

En typiskt bra "kura upp dig i soffan en söndagskväll"-film med en dos kultur- och PK-poäng!

Andra sevärda filmer med Julianne Moore: 
Boogie Nights (1997), Big Lebowski (1998), Magnolia (1999), Timmarna (2002), Children of men (2006), En enda man (2009).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar