söndag

127 timmar - stenhård överlevnadsskildring

127 timmar är Danny Boyles (Slumdog Millionaire, Trainspotting) filmatisering av den verkliga historien om Aron Ralston, en amerikansk klättrare, som 2003 tvingas skära av sig sin egen arm efter att ha fastnat i en bergsskreva. Filmen har nominerats till sex stycken Oscars, bland annat Bästa film och Bästa manliga huvudroll.

Aron (James Franco) är en våghalsig, på gränsen till galen, ung man som lever för de kickar han får av att ständigt utmana sig själv genom diverse extremsporter som mountainbikeåkning och friklättring. Denna helg, precis som flesta andra, packar han sin ryggsäck och drar iväg för att klättra i Canyonland, Utah. När han är på väg att ta sig ned i den del av canyonen som kallas Blue John, lossnar en stor sten och Arons arm kilas fast mellan stenen och canyonväggen. Det är egentligen här som filmen verkligen börjar; de 127 plågsamma och ensamma timmarna i bergsskrevan innan Aron slutligen tar beslutet att skära av sig armen med hjälp av en slö fällkniv.

De klastrofobiska scenerna där Aron, likt MacGyver, försöker få loss stenblocket, talar och reflekterar in i sin videokamera eller försöker hushålla med det livsviktiga vattnet blandas med tillbakablickar och drömscener, som allt eftersom övergår till ångestfyllda fantasier och hallucinationer. Det var flera personer som reste sig upp och gick när de uppmärksammade scenerna av själva kapandet började, men den utgör  bara en liten del av filmen och känns nödvändig för att förstå den psykiska styrka som krävdes för att fatta ett sådant beslut. Filmen är plågsam och krävande att se på och efteråt är man helt utpumpad av anspänningen.

Filmen är inte bara intensivt spännande, utan även snygg och vacker. Dessutom är James Franco (Spiderman, Milk) klockren i rollen som Aron. Fotot och specialeffekterna är otroligt bra, och precis som Boyle brukar, är filmens klippning lite som i en musikvideo. Något som bidrar till den intensiva känslan i filmen på ett mestadels bra sett. Ibland blir drömsekvenserna lite för galna, minnena av en gammal flickvän något töntiga och för en gång skull hade det behövts ett riktigt utdraget och sliskigt slut med vacker stråkmusik för att få pusta ut! Men det är också det enda att klaga på. Närmre än såhär kommer man nog inte i att förstå vilka känslor Aron Ralstones måste fått utstå både fysiskt och psykiskt. Se den!


127 timmar, 2010, Drama, USA
Regi: Danny Boyle, Medverkande: James Franco mfl
Trivia: Filmens manus baseras på Aron Ralstones självbiografi Between a Rock and a Hard Place.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar