söndag

Bok-tips: En dag av David Nicholls

Läste en bra bok härom veckan, eller snarare lyssnade på den: En dag! Den är från 2009 och är skriven av britten David Nicholls. Det en kärlekshistoria invävd bland livskriser, vägval och lite brittisk populärkultur. Att sammanfatta bokens handling får den att låta ganska banal och sliten, men låt er inte avskräckas!

Dexter och Emma spenderar en natt och en dag tillsammans efter att de båda tagit examen från Edinburgh College i slutet av 80-talet. Hon är vänstertjejen från arbetarklassen, och han den omåttligt populära killen från societeten. De är på många sätt varandras motpoler, men trots det (eller kanske just därför) växer det fram en stark, men inte helt okomplicerad, vänskap. Under 20 års tid får vi följa deras liv; ibland nära sammanvävda och andra gånger helt frånskilda varandra. Boken och dess osentimentala språk och pessimistiska livsåskådningar växte på mig, och jag var djupt bestört och tom när historien om Dex och Em nått sitt slut och allt var över.

Tydligen håller filmatiseringen på att spelas in i detta nu med Anne Hathaway (Djävulen bär Prada) och Jim Sturgess (An Education) i huvudrollerna. Jag känner mig skeptisk; det osar platt kärleksdrama lång väg.

Fanny Söderström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar