torsdag

Så bra är filmen om Facebook: The Social Network

Historian om hur Mark Zuckerberg skapade fenomenet Facebook blev först bok, och nu har David Fincher (som just nu regisserar den amerikanska versionen av Millenium-triologin) gjort film av den. I filmen framställs Zuckerberg som en nördig, sexistisk och socialt inkompetent programerarstudent på Harvard som snor Facebook-ideén från några rika och snygga enäggstvillingar och kör över sin enda vän och kompanjon så fort den hippa Napstergrundaren (spelad av Justin Timberlake) kommer in i bilden.

Zuckerberg var inte delaktig i den litterära förlagan, och har inte heller varit involverad i filmprojektet. Dock har den svikna vännen tillika en av de andra Facebook-grundarna Eduardo Saverin fungerat som en konsult i bok- och filmprojektet. Något som märks tydligt då han framställs som den egentligen enda "goda" karaktären i filmen.

Skådespelaren Jesse Eisenberg spelar Zuckerberg och är mycket bra i ännu en dysfunktionell roll efter underbara The Squid and the whale (2005). Han ligger dock farligt nära att endast bli en kopia av nörd-experten Michael Cera (Juno, 2007, Scott Pilgrim vs the world, 2010). Storyn är tyvärr ganska oengagerande och spretig; egentligen alla karaktärer förutom Eduardo Saverin, särskilt Zuckerman, är FÖR svininga och stereotypa för att kännas verkliga. Lite allmänbildad blir man nog.. kanske.. i alla fall sugen på att googla hela historian för att se vad som egentligen är sant!

____________________________________________
The Social Network
Drama, 2010. Regi: David Fincher. Medverkande: Jesse Eisenberg, Rooney Mara, Andrew Garfield, Justin Timberlake mfl.

Andra, bättre, filmer av David Fincher:
Seven, 1995, Fight Club, 1999, Benjamin Buttons otroliga liv, 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar