söndag

Shame - Fassebender får ligga



Michael Fassbender är en flitig myra. Shame är den tredje biofilmen vi sett honom i under det senaste månaderna. Denna tysklandsfödda 34-åring som vuxit upp på Irland har i år fått mycket uppmärksamhet för sina roller som Mr Rochester i Jane Eyre, Carl Jung i A Dangerous Method och nu senast som sexmissbrukaren Brandon i Steve McQueens (nej, inte 60-talssnyggingen!) snackis Shame. Det var i Hunger, en annan McQueen-rulle, som Fassbender först slog igenom som utmärglad IRA-fånge. Precis då som nu tycks McQueen föredra att filma Fassbender naken. Snoppchock redan de första fem minuterna utlovas! Men så är också Shame en film om sexmissbruk.

Brandon är en snygg och framgångsrik man i New York som under den polerade ytan lever ett destruktivt liv fullt av engångsligg, prostituerade och porr i massor. När hans syster Sissy (Carey Mulligan) kommer på oväntat besök inser vi snart att de delar en mörk historia.

Ibland är gränsen mellan spelfilm och porrfilm mycket tunn, men McQueen lyckas ändå motivera de explicita sexscenerna för att skapa en trovärdiga historia om ett tvångsbeteende som tycks omöjligt att stoppa. Dynamiken mellan Fassbender och Mulligan är klockren, och konstigt vore annars. Mulligan har vi gillat sedan An Education, och vart fans sedan förra årets bästa film, Never Let Me Go. Fassbender påminner både i utseende och i sitt skådespeleri om Culture Club-favoriten Viggo Mortensen. Att tippa Oscarsnominering för Fassbender lär inte generera några stora pengar!

Gå och se Shame, men kanske inte med din mamma!     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar