onsdag

Oh ljuva 80-tal: Brat Pack

Härom veckan skrev DN en artikel om att 80-talsfilm nu går igen; remakes görs på filmer som Karate Kid, Den vilda jakten på stenen och Ghostbusters. För mig har det alltid varit något magiskt med film från 80-talet. Troligen beror det på att jag är 80-talist själv, och att denna film-era därför omges av en massa nostalgi. De filmer jag hyser varmast känslor för är de som kom att kallas för Brat Pack-film!

Uttrycket Brat Pack myntades i en artikel i New York Magazine 1985, och syftar till en grupp unga amerikanska skådespelare som under 80-talet gjorde flertalet framgångsrika filmer tillsammans. Filmerna fokuserar på tonåringars inträde i vuxenvärlden s k "coming-to-age"- film. Skådespelarna som utgjorde kärnan i Brat Pack var Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Demi Moore, Judd Nelson, Molly Ringwald och Ally Sheedy. För att klassas som en "riktig" Brat Pack krävdes det att man medverkat i filmerna The Breakfast Club och/eller St. Elmo's Fire.

En rad andra skådespelare som t ex Charlie Sheen (Emilio Estevez bror), John Cusack, Tom Cruise och Patric Swayze har kommit att tillhöra Brat Packs yttre skikt då de medverkat i flertalet filmer tillsammans med Brat Pack-medlemmarna, spelat i andra "coming-to-age"-filmer och/eller rörde sig i samma sociala kretsar som dem. Detta har lett till att en rad filmer idag kategoriseras som Brat Pack-film trots att de inte innehåller någon av de åtta grundmedlemmarna. Även de flesta filmer som regisserats av John Hughes (mannen bakom bl a The Breakfast Club) räknas in i genren.


Culture Club rekommenderar:

(1985)




Andra Brat Pack/"coming-to-age"-filmer i urval:
The Outsiders (1983), Födelsedagen (1984), St Elmo´s Fire (1985), Härom natten (1986), Pretty in Pink (1986), För dina röda läppars skull (1988), Class (1983), Weird Science (1985), Youngblood (1986), One Crazy Summer (1986), Fira med Ferris (1986), Young Guns (1988).



Fanny Söderström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar