torsdag

Culture Club listar: 5 favoritskådespelare

















1. Viggo Mortensen - 53-årig amerikan med rötter i Danmark och uppvuxen i Sydamerika. Signum: Hans försiktiga och blyga sätt, och galna skratt. Vi gillar honom för hans kräsna val av roller och o-hollywoodistiska personlighet. Mortensen slog igenom hos den stora massan som Aragon i Sagan om ringen - triologin, men har både innan och efter mest gjort smalare film. Favoritfilmerna är Vägen, Indian Runner och Eastern Promises. Antal Oscar: 0, men 1 nominering (Eastern Promises, 2008).

















2. John Turturro - 55-årig amerikan. Signum: Neurotiska karaktärer. En av bröderna Coens flitigast anlitade skådisar som alltid sticker ut, men som sällan får varken cred eller huvudroller. Favoritfilmerna är Millers Crossing, O brother where art thou? och Barton Fink. Antal Oscar: 0.    

















3. Michael Fassbender - 35-årig tysk/irländare. Signum: Se Viggo Mortensens. Förra året kunde man knappt se en film utan att Fassbender medverkade och vi gillade vad vi såg. Detta är en karaktärskådis för framtiden! Favoritfilmerna är Jane Eyre, Shame och Hunger. Antal Oscar: 0.

4. Sean Penn - 52-årig amerikan. Signum: rovdjursögonen och örn-näsan. Verkar halvdekig och odräglig privat, men det är få som har sådan bredd och utstrålning i sitt skådespeleri som Penn! Mannen har även grym potential som regissör med mästerliga Into the Wild och Indian Runner på sin regissörs- CV. Favoritfilmerna är Mystic River, Attentatet mot Richard Nixon och Milk. Antal Oscar: 2 (Mystic River, 2003 och Milk, 2008) och ytterligare 3 nomineringar.
 
















5. Daniel Day-Lewis - 55-årig irländare/britt. Signum: Ansiktsbehåring. Precis som Mortensen är Day-Lewis tillbakadragen, men lever istället upp i sina färgstarka rolltolkningar. Under en femårig paus från skådespelaryrket bodde han i Italien där han gick som skomakarlärling. Favoritfilmerna är Min vänstra fot, Gangs of New York och There Will Be Blood. Antal Oscar: 2 (Min vänstra fot, 1986 och There Will Be Blood, 2007) och ytterligare två nomineringar.

Kolla även in våra 5 favoritskådespelerskor!

söndag

Culture Club tipsar: Mannen från Jupiter


Det hör inte till ovanligheten att SVT visar intressanta dokumentärer. Nyligen gick Mannen från Jupiter ännu en svensk dokumentär om en udda karaktär, i likhet med Hästmannen. Uppbyggnaden är enkel men människoödet fascinerar. Du har 18 dagar på dig att se dokumentären på SVT Play.

lördag

Take this waltz - lättsam ångest för stunden



Michelle Williams spelar den rastlösa och lite dysfunktionella Margot som är gift med Lou (Seth Rogan), men som kärar ner sig i grannen Daniel (Luke Kirby). En film full av både komiska och tankeväckande pärlor, igenkännelsefaktorn är emellan åt hög och det tycks ständigt finnas en touche av ångest närvarande.

Jag kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar eller ogillar filmens balansgång mellan svärta och lättsamhet. Jag gillar idéen och delvis utförandet men det håller inte riktigt ihop hela vägen. Kanske är det för att Michelle Williams (Brokeback Mountain, Mamut m fl) är den enda av skådespelarna som verkligen behärskar att gestalta båda delarna i en och samma roll. Seth Rogan (Supersugen, På smällen m fl) är en ganska usel skådis när det kommer till dramatiken, även om det till viss del passar i hans roll som mannen som har svårt att tala utan att skoja till det. Sarah Silvermans (The Sarah Silverman Program) karaktär som svägerska och bästa vän blir bara en tragikomisk karykatyr utan djup. Sedan gör regissören Sarah Polley det klassiska misstaget att inte våga utföra sin idé hela vägen fram utan plattar till det med slitna och onödiga scener i slutet av filmen. Tråkigt, för egentligen gillar jag filmen, och det är bland de bästa romantiska dramakomedier jag sett på länge!   

Take this Waltz
Drama/Komedi, 2011, Kanada
Regi: Sarah Polley
Medverkande: Michelle Williams, Seth Rogen, Luke Kirby, Sarah Silverman m fl.
Biopremiär i Sverige: 13 juli, 2012


Fanny Söderström Aupeix
           

torsdag

Tips: Searching for Sugar Man

 
Talk show- världen David Letterman hyllade nyligen svenska Malik Bendjellouls dokumentärfilm Searching for Sugar Man i sitt program och nu talas det om Oscarsnominering för filmen som handlar om en sydafrikansk musikhjälte från 60-talet som försvann spårlöst. Detta är 35-åriga Bendjellouls regidebut som annars är mest känd som Philip i tv-serien Ebba och Didrick.

Biopremiär i Stockholm 24 augusti!     

Sommarpärlor

Hösten börjar krypa sig inpå och med det väcks Culture Club ur sommarens kulturdvala. Som vanligt är det framförallt flera spännande filmpremiärer som lockar mest, men vi peppar även en och annan konsert, teaterpjäs och tv-program!

Men vi börjar med att avrunda sommaren med några kulturella höjdpunkter:

1. Game of Thrones - efter mycket om och men gav vi till slut denna mytologiska serie en chans. En blandning av Sagan om ringen och mjukporr, men vi kan inte låta bli att gilla den! Säsong 3 har premiär i USA under våren 2013.

2. Patti Smith på Stockholm Music & Arts - den nystartade festivalen på Skeppsholmen var på tok för dyr och konstdelen misslyckad, men det var mäktigt att se punk- och feministikonen Patti live!

3. Soran Ismail i Sommar i P1 - tänkvärt och spot on när komikern Soran var allvarlig och pratade om att växa upp som invandrare i Sverige.


Fanny Söderström Aupeix