tisdag

Retro-recensionen: Love Story (1970)

Vi kände oss extra romantiska härom kvällen och ville kolla in en kärleksfilm. Hittade en lista som det amerikanska filminstitutet gjorde år 2002 över de 100 bästa romantiska filmerna som gjorts i USA. Vi bestämde oss för att se nummer nio på listan: Love Story från 1970.

Oliver och Jenny är två studenter på Harvard som förälskar sig i varandra trots, eller kanske just på grund av, deras olika bakgrund. Jenny är dotter till en ensamstående bagare i ett av New Yorks slummigare kvarter, medans Olivers familj är av det förmögna slaget. Klassisk utgångspunkt för en kärlekshistoria, men vi vet redan från början att detta kommer få ett olyckligt slut - Jenny kommer att dö.

Vi gillar den! Vi gillar att filmen utspelar sig i Boston, Cape Cod och New York, samma områden som vi ska hänga i om någon månad. Vi gillar hur låten (Where Do I Begin?) Love Story används på ett snyggt sätt genom hela filmen. En låt som Shirley Bassey senare gjorde en känd version av, då med text! Se och gråt en skvätt.

torsdag

Stockholms bästa bullar

1. Café Saturnus, Eriksbergsgatan 6, Östermalm. Franskt café med gigantiska kanelbullar som räcker för tre! En bulle värd att ta en omväg för, och när du ändå är i krokarna, slink in på Sture eller Zita för kvalitetsbio. Pris: 40 kr

2. Café Säby gård, Barkaby. Du får trängas med hästar, hundar och barn, men i gengäld får du stora och smöriga vaniljbullar direkt från plåten. Ta sedan en långpromenad i myllan och klappa en pålle eller två. Pris: 25 kr

3. Skansens bageri, Djurgården. Det spelar ingen roll om det är kylig höst eller varm sommar, backarna tar på energin och då behövs en rykande färsk kanelbulle att mumsa på. Självklart får men den i en stilfull brun papperspåse. Pris: 15 kr   

söndag

DVD-tips: Get Low

Efter ett tips lånades Get Low hem en sen helgkväll. En liten film som berättar historien om Felix Bush (Robert Duvall), en ökänd enstöring, som levt isolerad i sin stuga i skogen i 40 år. En dag bestämmer han sig för att annordna sin egen begravningsfest där deltagarna uppmuntras att delge sina skrönor om honom, samtidigt som de deltar i utlottningen av hans hus. Detta blir även Felixs chans att få berätta sin egen version av historian om sitt liv. Snyggt och fint i all sin enkelhet.

 

Never Let Me Go - Idyllisk dystopi






















Ibland behövs inga stora medel för att berätta en stor historia. Att vara uppväxt med syftet att donera sina organ till cancersjuka britter kan vara en av de sämsta livslotterna man kan få. Trots det extrema temat berättas en stillsam och vacker historia med fingertoppskänsla.

Kathy, Tommy och Ruth växer upp på en internatskola på den engelska landsbygden. Året är 1978, men på skolan tycks tiden stannat någon gång på 40-talet. Dödliga sjukdomar som cancer är botade, och detta tack vare eleverna på Hailsham och andra liknande skolor runt om i landet. Dessa elever växer nämligen upp med ett enda syfte; att donera sina organ till andra människor. Efter 3-4 donationer är de "förbrukade" och dör vanligtvis innan de fyllt 30. Vi får följa de tre vännerna under uppväxtåren på Hailsham, som 18-åringar på idylliska "The Cottages" där de väntar på att börja donera och slutligen som vuxna då tiden är inne att fullfölja deras livsuppgift.

Kathy (Carey Mulligan) är kär i Tommy (Andrew Garfield) sedan tiden på Hailsham, och han i henne. Mellan dem står dock den avundsjuka Ruth (Keira Knightley), samt faktumet att tiden tillsammans är minst sagt begränsad. Det är en kärlekshistoria helt utan framtidsutsikter, men Kathy och Tommy vågar ändå hoppas att kärleken övervinner allt.

Utgångspunkten för detta drama med science-fiction-inslag är unikt och filmen skulle kunna skruvats upp ännu mer. Istället är det en väldigt nedtonad historia som resulterar i både en filosofiskt tänkvärd och emotionellt drabbande film. Carey Mulligan (An Education) är fullkomligt lysande som den behärskade och stabila Kathy och Culture Club är övertygade om att hon har en mycket lång och framgångsrik karriär framför sig. Andrew Garfield har vi gillat enda sedan hans genombrott i fantastiska Boy A. Tillsammans utgör de kanske Storbritanniens två mest lovande unga skådespelare idag!

Filmen ikläds ett vacker foto och coola men omoderna kläder och frisyrer som perfekt inramning. Filmen snuddar vid det högsta betyget, så ta och kolla in in Never let me go, gråt en skvätt, filosofera över ett glas rött och gillade du det du sett så kolla även in Children of men..    
______________________________

Never let me go
2011, Storbritannien, Drama
Regi: Mark Romanek
Medverkande: Carey Mulligan, Andrew Garfield, Keira Knightly m fl.

Kortfilm om robot som kan laga mat - bland annat

För er som är trötta på rymden, men fortfarande gillar stygga robotar som HAL 9000 kommer att uppskatta denna kortfilm skapad av irländaren Ruairi Robinson.

Filmen handlar om Alex som tröttnat på sina bråkande föräldrar och önskar sig robot-vännen Blinky. Efter att ha behandlats sadistiskt vill Blinky inte vara med och leka längre... Hela filmen finns att skåda nedan:




Elias Aupeix Persson