måndag

Culture Club gillar: Viggo Mortensen

52-årige Viggo Mortensen är inte bara en framgångsrik skådespelare utan även en erkänd konstnär och poet. Dessutom har han spelat in flera jazz-skivor, talar fyra språk flytande och är klädsamt blyg och mediaskygg. Vad finns det inte att gilla med denna danskättade renässansman? Mortensen blev världskändis för sin roll som Aragon i Sagan om ringen-triologin, och år 2008 belönades han med en Oscarsnominering för sin roll som rysk torped i David Cronenbergs Eastern Promises.

Culture Club rekommenderar:

- A walk on the moon (1999)
Hippie-mjukis och förste älskare i fint porträtt av 60-talets USA.

Vägen (2009)
Fadern som kämpar för sin och sonens överlevnad i en värld på randen till undergång.

- Indian Runner (1991)
Revolutionär och strulig lillebror till landsortspolis i Sean Penns regidebut. 


Andra filmer i urval: Carlitos Way (1993), Porträtt av en dam (1996), Psycho (1998), A history of violence (2005), Appolosa (2008).

torsdag

"Vad kostar en man?"

Hanne Kjöller skrev en tankeväckande och bra ledare i gårdagens DN med titeln "Vad kostar en man?" med anledning av att Sverigedemokraterna anser att invandrare kostar Sverige för mycket. Jag tycker den var ett klockrent svar på Sverigedemokraternas befängda åsikter. Läs den här!

Fanny Söderström

onsdag

Stort och smått.

Tycker det är tråkigt och svårt med nationalekonomi. Kanske är det tråkigt för att det är svårt, eller svårt för att det är tråkigt. 

Tycker det är deppigt och påfrestande att vara sjuk tredje veckan i rad. Kanske är nationalekonomin tråkig och svår för att jag tycker det är deppigt och påfrestande att vara sjuk.

Tycker att gårdagens Louis Theroux-dokumentär: Law and Order in Johannesburg var bland det hemskaste jag sett.  

Tycker det är fruktansvärt att nästan 400 000 svenskar anser att Sverigedemokraterna representerar deras åsikter och ska föra deras talan i riksdagen.


Åtminstone skiner solen idag, och Molly la just sina mjuka tassar på min hand.      


F.

          

söndag

Culture Clubs höstlektyr

Culture Club har börjat fundera över vilka böcker som ska läsas i höst. På listan finns redan böcker som Ebba Witt Brattströms feministbiografi Å alla kära systrar, John Ajvide Lindqvists senaste skräckroman Lilla stjärna, Ray Bradburys klassika dystopi Farenheit 451 och Dennies Lehanes Boston-epos Ett land i gryningen.

Två böcker som vi hört mycket om på senare tid är Ayn Rands Atlas Shrugged (1957) och The Fountainhead (1943). Böckerna finns med på otaliga amerikanska topplistor, bl a ligger de etta respektive tvåa på Modern Librarys omröstning om världens 100 bästa böcker och  den 1200 sidor långa Atlas Shrugged har utsetts till den bok som efter Bibeln påverkat amerikanerna mest. Böckerna kretsar kring Rands filosofi objektivismen vilken vi har dålig koll på.

Någon som läst Ayn Rand eller har några andra litteraturtips för hösten?     

torsdag

I rymden finns inga känslor

Nyss hemkomna från höstens första biobesök. Kollade in snackisen och det svenska Oscarsbidraget I rymden finns inga känslor med senaste bidraget från Skarsgårdsfarmen: Bill. Han spelar Simon som har Asbergers, och bor med sin bror Sam, den enda som riktigt förstår honom. Det är en feel good -film med udda karaktärer och ett eget visuellt uttryck som fungerar riktigt bra. En svensk tappning av på den populära amerikanska genren "dysfunktionella familjer i poppig indie-miljö" á la Little Miss Sunshine, Juno etc. 

Kändes upplyftande fräscht och annorlunda i den ofta töntiga och likriktade genren svensk komedi.

I rymden finns inga känslor, Komedi, 2010 
Regi: Andreas Öhman. Medverkande: Bill Skarsgård, Martin Wallström, Cecilia Forss   
Trivia: Den engelska titeln är Simple Simon, och filmen var först en novellfilm som visades på SVT.

Andra bra svenska komedier: Tillsammans (2000), Du levande (2007), Torsk på Tallin (1999), Morrhår och ärtor (1986).

måndag

Louis Theroux på Kanal 9!

Jag är nyfrälst! Kanal 9 visar en BBC-producerad dokumentärserie där Louis Theroux åker runt i USA och följer arbetet och livet på t ex polisstationer, fängelser, kliniker för sexualförbrytare och i extremistiska grupper/gäng. Har hittills sett två av de fjorton avsnitten: Bakom lås och bom på San Quentin och USA:s mest hatade familj. De är skrämmande bra! Tisdagar kl. 22.00. You snooze, you lose!   

Fanny Söderström  

onsdag

Tinker, Tailor, Soldier, Spy

.. är tydligen namnet på Tomas Alfredssons första engelskspråkiga film. Efter succen med John Ajvide Lindqvists vampyrhistoria Låt den rätte komma in, har nu Alfredsson fått uppdraget att regissera denna thriller som baseras på en John le Carré-roman om avdankade kalla kriget-spioner.















Det är ingen dålig ensamble han har till hands: enligt IMDB kommer mina brittiska favoriter Ralph Fiennes (Schindlers list, Den engelska patienten) och Colin Firth (A single man, Stolthet och fördom) ha varsin roll precis som Gary Oldman (Sirius Blacke i Harry Potter) och den på sistone välanlitande tyska skådisen Michael Fassbender (Inglourious Basterds, Hunger). Inspelningarna startar i oktober och filmen beräknas ha premiär 2012.

Fanny Söderström

måndag

Tips: Man on wire

Imorgon, tisdag klockan 22.00 visar SVT en riktig Culture Club-favorit: dokumentären Man on wire (2008). Den handlar om en ung mans promenad på lina mellan världens högsta byggnader, tvillingtornen i New York, år 1974.

Se den!

!

söndag

Grisen är död - länge leve grisen!

Blev glatt överraskade härom dagen då vi tömde våran tvånosade spargris som vi köpte i Edingburgh för nio månder sen. Den var hela 725 kronor tjock! Nu är frågan vad vi ska göra för pengarna. 
  
725 kronor räcker till..

... nästan tio måltider på favorit-vietnamsen Saigon Takeaway i Linköping.

... två tur och retur-biljetter Linköping-Stockholm och en fika på Saturnus bestående av två kaffe latte och sveriges största och godaste kanelbulle. 

... två 60 minutersmassager på Campushallen i Linköping.

... 181 stycken stora popcorn till personalpris på SF bio. 

... en enkelresa för två till Berlin samt inträde till Guggenheim Museet.

... ett årskort på Dramaten och tre glas rött på Teaterbaren efteråt.  

... 14,5 gram vit tryffel.    

... två getter till en familj i Zambia.      


Vad skulle ni välja?

torsdag

Culture Club listar: 10 grymma Soundtracks





















Mordet på Jesse James av  ynkryggen Robert Ford - Nick Cave & Warren Ellis
 Into the Wild - Eddie Vedder    
 Brokeback Mountain - Rufus Wainwright m fl
 The Squid and the Whale - Pink Floyd, Loudon Wainwright III m fl
 Blade Runner - Vangelis 
 In the mood for love - Nat King Cole m fl
 Amelie från Montmartre - Yann Tiersen
Diner - Dion and the Bellmonts m fl
 I'm not there - Bob Dylan m fl 
 O brother where art thou? - Soggy Bottom Boys m fl  

(För att kunna lyssna krävs det att du har Spotify)