måndag

Culture Club goes wild

I helgen var det djurkultur på agendan i form av ett besök på Kolmården. Safaritur, delfinshow och djurparkstros blandades med nachotallrik och kulglass. Köerna var korta, solen sken och djuren verkade vara på gott humör och bli väl omhändertagna. Giraffen, vildhunden, noshörningen, dvärgsilkesapan och älgen hade alla ungar. Giraffungen var nyfiknast, lejonen slöast och tigrarna mest lekfulla. 

Kolmården är en av Europas största djurparker och invigdes 1965. Idag rymmer parken 750 djur fördelat på 80 arter. Av dessa djurarter är 38 stycken utrotnings- hotade, t ex snöleoparden och gorillan. Varje år föds det ca 300 djurungar på Kolmården.

Kolmården - Norrköpings Kommun. Öppet maj-september, kl. 10-17. 
Pris: 310 kr/per person (Djurpark + Delfnshow + Safari i egen bil) 

lördag

Vad hände Joaquin Phoenix?

Trailern för dokumentären Im still here finns nu till allmän beskådan. Det var för ett par år sedan som Joaquin Phoenix plötsligt odlade helskägg, satte på sig ett par mörka solglasögon och i en rad talk shower betedde sig allmänt underligt och deklarerade att hans skådiskarriär var över och att han numera var rappare. Allt sedan dess har Cassy Affleck följt Phoenix med en videokamera vilket nu har blivit denna dokumentär. Titeln på filmen kan inte ses som något annat än en kaxig referens till filmen Im not there från 2007 som porträtterar Bob Dylan. Är allt ett enda långdraget och mästerligt regisserat skämt för att kunna göra en mockumentär, eller har Phoenix bara fått ett totalt psykbryt? Svaret får vi den den 10 september, då filmen har premiär!

BAKGRUND:
Joaquin Phoenix
Född: 1974 i Puerto Rico
Trivia: Bror till den avlidne tonårsskådisen River Phoneix och svåger till regissören och skådespelaren Cassey Affleck.
Minnesvärda filmer: Gladiator (2000), The Village (2004), Walk the line (2005).




Fanny Söderström

onsdag

Oh ljuva 80-tal: Brat Pack

Härom veckan skrev DN en artikel om att 80-talsfilm nu går igen; remakes görs på filmer som Karate Kid, Den vilda jakten på stenen och Ghostbusters. För mig har det alltid varit något magiskt med film från 80-talet. Troligen beror det på att jag är 80-talist själv, och att denna film-era därför omges av en massa nostalgi. De filmer jag hyser varmast känslor för är de som kom att kallas för Brat Pack-film!

Uttrycket Brat Pack myntades i en artikel i New York Magazine 1985, och syftar till en grupp unga amerikanska skådespelare som under 80-talet gjorde flertalet framgångsrika filmer tillsammans. Filmerna fokuserar på tonåringars inträde i vuxenvärlden s k "coming-to-age"- film. Skådespelarna som utgjorde kärnan i Brat Pack var Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Demi Moore, Judd Nelson, Molly Ringwald och Ally Sheedy. För att klassas som en "riktig" Brat Pack krävdes det att man medverkat i filmerna The Breakfast Club och/eller St. Elmo's Fire.

En rad andra skådespelare som t ex Charlie Sheen (Emilio Estevez bror), John Cusack, Tom Cruise och Patric Swayze har kommit att tillhöra Brat Packs yttre skikt då de medverkat i flertalet filmer tillsammans med Brat Pack-medlemmarna, spelat i andra "coming-to-age"-filmer och/eller rörde sig i samma sociala kretsar som dem. Detta har lett till att en rad filmer idag kategoriseras som Brat Pack-film trots att de inte innehåller någon av de åtta grundmedlemmarna. Även de flesta filmer som regisserats av John Hughes (mannen bakom bl a The Breakfast Club) räknas in i genren.


Culture Club rekommenderar:

(1985)




Andra Brat Pack/"coming-to-age"-filmer i urval:
The Outsiders (1983), Födelsedagen (1984), St Elmo´s Fire (1985), Härom natten (1986), Pretty in Pink (1986), För dina röda läppars skull (1988), Class (1983), Weird Science (1985), Youngblood (1986), One Crazy Summer (1986), Fira med Ferris (1986), Young Guns (1988).



Fanny Söderström

måndag

Sommarlov en stund till

Det är sommarlovets sista kväll. Inne sitter vi och plöjer avsnitt av Inside the Actors Studio, hittills har vi sett Clint Eastwood, Ricky Gervais, Johnny Depp och Ralph Fiennes bli intervjuvade om sina karriärer. Dessutom äter vi bullar och dricker varm choklad.

Ryggsäcken är inte packad och klänningen ej struken. Imorgon börjar åter vardagen, men imorgon har ännu inte hunnit bli idag. En stund till är det sommarlov, en bulle och ett avsnitt till...





Fanny Söderström    

lördag

Lilla TV-spelsjulafton.

Idag damp ett paket ner på dörrmattan, och inte vilket paket som helst. Det innehöll timmar och åter timmar av skräck, smygande och antik action. TV-spelen som anlänt är: God of war II, Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Resident Evil 4 och Silent Hill 3. Nu kan det gärna få regna även den sista sommarlovsveckan!

Elias Aupeix Persson  

torsdag

Sjukstuga

Culture Club är sjuka. Detta innebär förmiddagstv, eftermiddagstv som avslutningsvis toppas med lite kvällstv eller en lagom lättsmält film. Det blir dubbelavsnitt av realityserien Sjukhuset på Kanal 8 på förmiddagen. Sedan blir det lite brittiska matlagningsprogram på samma kanal. Tyvärr har favoritprogrammet Masterchef gett plats för den dåliga kopian Masterchef Australia! Igår ersattes eftermiddagstv:n därför med den lagom puttriga romantiska komedin Jane Austens Bookclub. Framåt kvällen blir det mera brittiskt i form av Ett nytt hus på landet på Kanal 9, där familjer flyttar ut på landet och bygger om gamla hus och startar företag. Innan läggdags blir det ytterligare en film och ett avsnitt av Tom Alands valspecial där han reser runt i Sverige. Igår var han i Tensta. Och sedan börjar allt om igen.

Amen.           

Annie Leibovitzs på Fotografiska

Härom dagen tog jag med mig syrran och gick på det relativt nyöppnade Fotografiska museet som ligger inhyst i en gammal varvslokal i Stadsgårdshamnen i Stockholm. Det som lockade var den amerikanska fotografen Annie Leibovitz som ställde ut sina samlade verk mellan åren 1990-2005. Kändisporträtt från hennes tid på Rollinge Stone, Vouge och Vanity Fair blandades med naturporträtt och familjebilder. Dock saknade jag hennes fotografier från de senaste åren där hon fotograferar kända kulturpersonligheter i surrealistiska och mörka sagovärldar.

Andra utställningar var Lennart Nilssons klassiska - Ett barn blir till, Vee Speers - The Birthday Pary och Anders Petersens - From back home. Bäst tyckte jag om Leibovitz annorlunda kändisporträtt och hur Vee Speers lekte med olika normer genom att klä ut barn till vuxna. Dock är 95 spänn i inträde i saftigaste laget. Museer borde vara gratis. Punkt! 

Fotografiska Museet - Stora tullhuset, Stadsgårdshamnen 22, Stockholm. Öppet alla dagar mellan 10-21. Annie Leibovitz utställning pågår t o m den 19 september.


Fanny Söderström

lördag

Recension: Life during wartime

Slank in på Todd Solondz nya film Life during wartime. Precis som Solondz tidigare filmer (Welcome to the dollhouse, Storytelling, Happiness osv) är detta en riktigt svart komedi om dysfunktionella familjer. Filmen är en uppföljare till den hyllade Happiness från 1998, som jag dock inte sett. Life during wartime tar tydligen vid flera år efter där Happiness slutade och fokuserar på systrarna Joy och Trishs sökande efter att förlåta och bli förlåtna, och om modet att gå vidare och finna kärlek. Trishs söner Timmy och Bill har vuxit upp till unga tonåringar och försöker hantera den mörka hemligheten som omger deras far.

Som så många gånger förr väljer Solondz att fokusera på livets tyngsta ämnen så som pedofili, våldtäckt och självmord. Life during wartime är nog också det svartaste jag sett Solondz prestera. Den första delen av filmen är nattsvart, ganska tempofattig och skådespeleriet bakom karaktären Timmy stör. Men succesivt börjar jag känna för karaktärerna och historian ljusnar något, och tillslut är jag riktigt sugen på att se Happiness!

Life during wartime, 2009, USA. Regi: Todd Solodnz, Medverkande: Shirley Henderson, Allison Janney, Paul Reubens mfl.


Fanny Söderström

tisdag

Corbijn och Clooney gör spionhistoria i svensk miljö

Snart har videokonstnären, tillika regissören, Anton Corbijns nya film The American premiär. Den 10 september närmare bestämt! Corbijn slog igenom för tre år sedan med filmen Control - ett svartvitt drama om Joy Divison-sångaren Ian Curtis korta liv.

The American ska tydligen vara någon slags spionhistoria med George Clooney flängandes runt i vackra europeiska scenarier (några scener är inspelade i Östersund!). Filmen verkar snygg och jag och Mr Clooney går way back, men story ploten som presenteras i trailern känns lite platt och Jason Bourne-ig. Intalar mig att det är en dålig trailer och fortsätter längta..

Fanny Söderström

torsdag

Mortensen i filmatiseringen av På drift

Läste på Filmtipset att Francis Ford Coppola ska göra film av Jack Kerouacs beatnick-klassiker På drift (On the road) och att Viggo Mortensen ska göra rollen som Old Bull Lee. En erkänd producent, en bok sprängfylld av amerikanska miljöskildringar och en skådespelare jag är larvigt förtjust i. Kan det bli bättre?

Fanny Söderström